Вила Олимп - Начало
Справочник
Климат

Град Варна - българската черноморска столоца - се радва на мек континентален климат повлиян от близостта на Черно море. Летния сезон се разпростира от Май до Октомври с най-горещи месеци Юли и Август - средна температура около 28С/83F, а температурата на морската вода достига 26С/79F. Черно море е едно от най-изолираните морета от световния океан и благодарение на това соленстта му е 18 промила, половината от типичното за океаните. Поради бавните температурни промени на морската вода, пролетта водите са като цяло хладни, докато през есента са топли и приятни до края на Октомври. Варна е третия по големина град в Българиа с население от около 350 000 души. По време на туристическия сезон Варна се превръща в главен център на българското черноморие с трдиционно големите си курорти като Св. Константин и Елена (1948), Златни Пясъци (1956) и Албена (1970), всички наскоро обновени и разширени, както и сравнително по-малките туристически комплекси като Слънчев ден, Ривиера и др. Варна е разположена на 500 км от Столицата на България - София и 550 км от Истанбул. Градът е транспортния център на североизточна България обединяващ воден, въздушен, сухопътен и железопътен транспорт. Варненското международно летище през летния сезон обслужва чартърни компании, обхващайки дестинации в Великобритания, Германия, Франция, Полша, Русия и др, през цялата година летят редовни полети до Лондон, Будапеща, Виена, Тел Авив, Одеса и др.

Пазаруване

В близост до Вила Олимп (200 м) има малък магазин за хранителни стоки, а супермаркет от веригата Пикадили отстои на 1,5 км по пътя от Варна към вилата. Богат избор на хранителни стоки, дрехи и техника ще намерите и в магазините на Метро, Кауфланд, Технополис и Пикадили, а свежи плодове и зеленчуци на откритите пазари Чаталджа и Колхозен пазар. Центаралната пешеходната зона, изобилстваща от магазини за всеки вкус, се простира от Катедралния храм до хотел Черно Море и Фестивалния комплекс, където се намира и входа на Морската градина.

Забележителности

За тези които се интересуват от история, региона на Варна предлага богат избор от забележителности, като например Евксиноград (1,5 км) - последната лятна резиденция на българското царско семейство, Ботаническата градина и резиденцията на бившата Румънска царица в Балчик (30 км), Историческия нос Калиакра (60 км), Аладжа манастир (10 км). Историческия музей в града представя изложба на най-старото злато на света, открито в Никропол край Варна на възраст 5 хил години пр. Хр. Други места заслужаващи си да се видят са Римските бани от 2-3 век, Катедралния храм Успение Богородично постоен 19 век, Военноморския музеи, Етнографския музей. По отношение на култура и забавления, летния сезон открива във Варна редица музикални и театрални фестивали, оргаизирани във Фесивалния комплекс, Летния и Зимния театър, Операта, Художествената галерия.
Вила Олимп
Вила Олимп - Обстановка с прекрасен басейн
Домашен уют със семейна камина в трапезарията